Referenties 18.09.2018

Duurzame hoogstandjes voor nieuwe dagbesteding Cello

“De komende 50 jaar verandert er meer dan de afgelopen 500 jaar”, zo voorspelt menig hoogleraar in de media. Ook in de bouw zien we dat ontwikkelingen een enorme vlucht nemen. We volgen het op de voet en nemen zelfs graag het voortouw waar dat kan en slim is. Zo werken we in opdracht van Cello samen met Molenaar&Bol&VanDillen architecten aan een nieuw, zeer energiezuinig gebouw voor de dagbesteding. Het werd een eigentijdse interpretatie van een langgevel boerderij. Vol technische hoogstandjes.

Duurzaamheidsambitie Cello
De nieuwbouw aan de Tempeliersweg in Haaren vervangt de huidige dagbestedingslocatie ’t Hopveld op een industrieterrein. Projectmanager huisvesting bij Cello Maarten Simonis: “Belangrijke reden voor de verhuizing is dat de nieuwe plek op loopafstand ligt van de woonvoorzieningen van onze cliënten. Het wordt een open en transparant gebouw dat aan de hoogste eisen van comfort voldoet. Met een doordachte indeling die ervoor zorgt dat de werkateliers optimaal van het zonlicht profiteren. Bijzondere elementen zijn bijvoorbeeld de centrale serre en de afwerking van de binnenwanden met multiplex houten platen in plaats van standaard metselwerk voor een prettige, boerderij-achtige uitstraling. Dit komt een bouwer niet vaak tegen, het was voor Hoedemakers een mooie uitdaging. Wij zijn erg blij met het resultaat.”

Moderne boerderij
“Het gebouw van Cello staat in Haaren tussen een monumentale langgevelboerderij en een Vlaamse schuur”, vertelt Ivo van den Thillart, architect bij Molenaar&Bol&VanDillen architecten. “We hebben een nieuwe boerderij ontworpen die de hoeve als het ware weer compleet maakt. Een sobere uitstraling met ruimte voor hoogwaardige isolatie, warmtepompen en zonnepanelen. Dat was ontwerptechnisch een uitdaging en het vraagt vervolgens een kwaliteitsbouwer om het te realiseren. In de samenwerking met Hoedemakers lukt dat heel goed. De zonnepanelen zijn prachtig geïntegreerd in de leien dakbedekking en de pompen zijn vermomd als schoorstenen. Dankzij een ingenieus houten lattensysteem kunnen ze toch voldoende lucht afvoeren. Er staat straks een chique schuur waar al deze techniek niet aan is af te zien.”

Twee Vieren
Net voor de kerstdagen levert Hoedemakers de nieuwbouw op. Simonis: “Wat later dan de oorspronkelijke planning, dat had te maken met levertijden en weersomstandigheden. Dit heeft onze contactpersoon van Hoedemakers steeds goed afgestemd. Tegenvallers tijdens de bouw zijn door Hoedemakers netjes opgelost, zonder extra kosten.” De cliënten gaven het gebouw unaniem de naam De Twee Vieren, waarmee ze niet alleen het huisnummer bedoelen, maar ook vieren dat ze op die mooie plek kunnen zijn. Wij wensen hen heel veel creativiteit toe!

Maarten Simonis
Projectmanager huisvesting, Cello